top of page

Op weg naar het zuiden van Kreta...


Onze woning is bijna klaar...

De tocht naar Mariou/Plakia op zich is al spectaculair te noemen. De weg voert vanaf Chania-stad naar het zuiden via de Kourtalioko-kloof. De rotsen hangen tot ver over de weg en de afgrond aan de andere kant is diep. Deze kloof heeft een unieke vegetatie en in de diepte stroomt de rivier de Kourtaliótis.

Vanaf de toegangsweg naar Mariou/Plakias heb je een schitterend uitzicht op de gelijknamige baai en valt het prachtige, kilometerslange strand direct op. Het behoort zeker tot een van de mooiste stranden van Kreta. Tot 20 jaar geleden was Plakias slechts een vissersdorp met een minimale bevolking. Vandaag de dag is het uitgegroeid tot een gezellig dorp met een prettige sfeer. Na het inrijden van het dorp proeft men dit onmiddellijk en rest de bezoeker niets anders dan zich te laten absorberen door deze Griekse levenswijze. Niemand heeft haast en de dorpelingen bewegen zich in een rustig tempo door het dorp. De kade wordt bezet door een aantal tavernes en barretjes. De (vis)tavernes serveren hier lokale gerechten van hoge kwaliteit. Deze traditionele Kretenzische manier van koken wordt wereldwijd beschouwd als een van de gezondste.

Weer in Plakias

De bewoners van Plakias beweren dat de zon hier meer dan 300 dagen per jaar schijnt. Laten we zeggen dat dát misschien wat overdreven is, maar het geeft wel aan dat de zon hier rijkelijk schijnt. Ook in de wintermaanden is het heel aangenaam in deze streek. De zuidelijke wind draagt warme lucht uit Afrika aan en de hoge bergen in het noorden vormen een natuurlijke barricade voor de kou van de rest van Europa en de Balkan.

Bezienswaardigheden bij Plakias

Ondanks dat de ontwikkeling op Kreta voor het nodige gemak heeft gezorgd, zijn er in de directe omgeving van Plakias veel dorpen waar dat niet direct te zien is. De mensen leven er nog steeds met de tradities en gebruiken van hun voorouders. We noemen de dorpen Mariou, Asomatos, Lefkogia en Myrthios. Dit laatste dorp ligt boven Plakias in de bergen en biedt een adembenemend uitzicht over de baai van Plakias. De tavernes hebben hun terrassen aan de zeezijde, zodat men optimaal kan genieten van het uitzicht onder het genot van een hapje en een drankje. Dicht bij dit dorp is de ingang naar de Kotsyfou-kloof. Een slingerende weg leidt tussen de hoge rotswanden naar het andere einde van de kloof. Van Myrthios biedt de route naar Sellia tevens prachtige vergezichten over de baai. Bijna al deze bergdorpen hebben een kerkje met muurschilderingen, sommige in wonderbaarlijk goede staat. Vlakbij het dorp Asomatos ligt de afslag naar het beroemde klooster van Preveli uit de 16e/17e eeuw. De kustlijn bestaat hier uit een aaneenschakeling van prachtige baaien en mooie stranden. En belangrijk, allemaal zijn ze niet zo druk bezocht. Uiteraard zijn de stranden het dichtst in de buurt van Plakias wat drukker dan die wat verder weg gelegen zijn. Andere mooie stranden zijn Damnoni, Amoudi, Amoudaki en Souda. Op ongeveer 10 kilometer afstand ligt het strand van Korakas bij het dorp Rodakino.

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page